nieuw bewoond pand
Door: robin
Blijf op de hoogte en volg robin
04 Maart 2004 | Spanje, Madrid
Al eerder hoorde ik van dit pand, toen ik een Engelse vriend uit Amsterdam tegenkwam die vlak voordat ik naar mijn cursus ging, tegen mij zei dat ze over 5 minuten een leeg pand zouden gaan openbreken. Helaas kon ik toen niet mee, omdat ik naar mijn cursus moest.
Nou, wat voor pand! Het is in hartje centrum en de nieuwe eigenaar wil er een luxe hotel van maken. Maar het staat inmiddels al meer dan vijf jaar leeg en er gebeurt niets. Ook wonen er nog gewoon mensen, die de eigenaar er eerst uit moet zien te werken, waaronder een oude vrouw die er al meer dan vijftig jaar woont.
Het pand is levensgroot. Het heeft een stuk of tien kamers op de gekraakte verdieping. Het is momenteel wel een beetje koud en de elektrische kachels hiero helpen daar weinig tegen. Heb gisteravond maar meegheolpen met het kaarmaken van eten. Ook heb ik eens rond het huis gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om barrikades te maken. Er zijn namelijk een stuk of zeven ingangen, voor de ME, die dan allemaal dicht moeten. Van bedspiralen hebben ze hier trouwens weinig van gehoord. Bouwstempels kennen ze wel, maar ik ben de naam ervan in het Spaans alweer vergeten.
Het probleem voor dit pand is echter dat de wijkagent (de baas van de politie in deze wijk) een hekel aan krakers heeft en dit als een vorm van diefstal ziet (onzin: leegstand is diefstal van de gemeenschap). Op eigen houtje wilt hij dan wel eens opeens een pand gaan ontruimen, zonder gerechtelijk bevel of zoiets. Een illegale ontruiming doen, is zijn hobby. Elke ochtend rond zes uur kan er dus opeens een bus ME voor je deur staan.
En die politie hier is geen pretje. Er zitten wat behoorlijke foute figuren tussen die hun stok graag gebruiken. Een voorbeeld: een dronken man wast zich bijna elke week in de fontijn van het pleintje van dit pand. Tot er op een avond opeens 3 auto's en 6 mannetjes met knuppel hem dwongen eruit te komen. Ze intimideerden en pesten hem. Ook sloegen ze een beetje met de stok tegen zijn benen en namen hem uiteindelijk mee naar het buro.
Als migrant loop je trouwens hier een zeer hoog risico om opeens door politie op straat lastig gevallen te worden. Meer blauw op straat is dus meer onveiligheid. Ik heb het nu al een stuk of zes keer gezien. Ook met kleine kinderen, die gedwongen worden om hun papieren te laten zien. Vervolgens neemt een van de twee agenten die papieren mee in de auto, belt ze door en ontvangt bevestiging of ze legaal dan wel illegaal verblijven. Die wet is ingevoerd sinds 1 januari dit jaar, is mij verteld. Maar als je bij de politie zou werken, waarom zou je dan in ook helpen om die wet uit te voeren? De politie hier heeft een probleem. Misschien hebben ze hier een omgekeerde psychologische test of zo. Eerst moet maar eens bewezen worden dat je gestoord bent, voor je kan solliciteren.
Anyway, ik heb maar eens rondgevraagd bij dat kraakpand. En ik kan er in principe ook wel wat gasten kwijt. Een andere optie is het dakterras van mijn nieuwe kamer waar ik over een paar weken in trek. Neem een tentje mee, zou ik zeggen. Of je kan in de open lucht slapen.
04 Maart 2004 - 16:32
Fram:
We wachten nog wel even met visite-rijden goed?
Succes... Ben benieuwd of het goed zal gaan! -
08 Maart 2004 - 12:39
Peter:
Mogelijkheden te over dus, iig goed dat je ff nu al laat weten evt. een tent mee te brengen. Menno bezoekt principieel je site niet dus contact hem direct, om een hoop gezeik van zijn kant te meiden. raskanlikov of hoe je het ook schijft..... -
08 Maart 2004 - 14:26
mijden -
20 Juni 2006 - 09:27
Peter:
Robin is homo is zweer het