ontruiming La Hamsa
Door: robin
Blijf op de hoogte en volg robin
05 Augustus 2004 | Spanje, Madrid
De directe ontruimingsbedreiging bestond alweer sinds maart dit jaar. Maar toen de politie toen kwam, stonden er honderden mensen buiten bij de deur en dus kon de ontruiming niet doorgaan. Nu was het anders en werden de bewoners midden in hun slaap verrast op dit onaangename gebeuren.
Zelf kwam ik pas laat op de hoogte van de ontruiming - toen ik van mijn cursus Spaans naar huis terugfietste. Er zwermde een helikopter over de stad en onderweg kwam ik enkele rel-busjes tegen. Toen ik vlak bij Passeig de Gracia kwam, zag ik dat de weg was afgesloten en zag ik een grote groep mensen.
Ze stonden bij het grote Gaudi-pand. Boven op het dak had een kleine groep mensen zich verstopt met spandoeken. Een uurtje later werden ze van het dak gehaald waarop de groep mensen overging tot het bezetten van de weg.
Ik ben maar een keer in het pand geweest. Dat was in maart. Maar het pand is zo belangrijk voor zoveel mensen, dat direct in de ochtend - na de ontruiming, om negen uur - honderden mensen zich verzameld hadden. Dat bewijst wel hoe belangrijk Hamsa was voor "ondergrondse" cultuur.
Zie voor foto´s, en klik op de linker pijl voor meer: