Vuile handel en overleven - Reisverslag uit Madrid, Spanje van robin - WaarBenJij.nu Vuile handel en overleven - Reisverslag uit Madrid, Spanje van robin - WaarBenJij.nu

Vuile handel en overleven

Door: robin

Blijf op de hoogte en volg robin

14 September 2004 | Spanje, Madrid

De film 'Dirty Pretty Things' is een thriller en een drama zoals die niet vaak door Europese filmmakers gemaakt wordt. Het verhaalt over illegale handel in organen én over uitbuiting van illegalen voor de zakken van mannen zonder harten.

Een Nigeriaanse dokter belandt in London, gevlucht voor zijn regering die zijn vrouw heeft vermoord en hem beschuldigt van de gruweldaad. Als illegaal houdt hij zich in leven door dag en nacht te werken zonder te slapen: als taxichauffeur en als portier in een hotel. Daar ontmoet hij een Turkse vriendin bij wie hij intrekt.

Terwijl de Turkse opgejaagd wordt door twee verschrikkelijk lelijke mannen van de immigratiedienst en door haar baas gedwongen wordt tot sex ter bescherming, ontdekt de Nigeriaan een illegale handel in organen. Het hotel wordt gebruikt als 'operatiekamer' en de manager belooft illegale mensen valse papieren in ruil voor organen.

Een drama-thriller ontvouwt zich, met uitbuiting overal. De Nigeriaan raakt verwikkeld in een drama tussen aangeven aan de politie wat hij weet, en uitgezet worden naar Nigeria en daar zelf de dood vinden. En daarnaast zet de manager hem onder druk om operaties uit te voeren, nadat hij ontdekt dat de Nigeriaan chirurg is.

Die ontdekking doet hij zodra de Nigeriaan een Somaliër met een gat in zijn zij behandelt in het hotel. De Somaliër verkrampt van de pijn en heeft een operatie achter de rug, met amateurs als chirurgen. "Het is net als het trekken van een kies", bedriegt de manager de illegalen die in ruil voor een Europees paspoort een nier laten verwijderen, wat de Spaanse manager duizenden ponden oplevert.

Niet alleen worden de illegalen door het systeem uitgebuit, ook tussen migranten zelf is het dus link. Maar de film gaat ook over solidariteit. Zoals tussen de hoer en de maagd, tussen de dokter en zijn baas, en tussen vrienden onderling. Over hoe illegalen en andere migranten via hun netwerken elkaar ondersteunen en helpen aan geld, medicijnen en slaapplaatsen.

De film -door de BBC en Miramax geproduceerd- is komisch, zeer vlot en tegen de gangbare Hollywood-regels in gaat de ontknoping gepaard zonder moord, doodslag en sex. Maar meer dan slechts een film voor vermaak is het ook een treffend portret van illegalen in London. Het is een greep uit het leven en zonder een spotje paternalisme ook een maatschappelijk betrokken verhaal over de overlevingsstrijd van hen die aan de rand van de westerse samenleving wonen.

"Wie zijn jullie. Ik heb jullie nooit eerder gezien", vraagt een man die organen ophaalt, aan de illegaal, aan het eind van de film. "We are invisible but everywhere. We drive your taxi's, clean your hotels and suck your dicks", is de nuchtere en zeer treffende reactie.

De film is overigens genomineerd voor een Oscar:

En zie de website van de film

• 15 September 2004 - 15:27

Roos:

ja , die hebben peter en ik bij de Sneak gezien een jaar geleden ofzo.

• 15 September 2004 - 15:42

Achterlijk:

kan je nagaan hoe barcelona achter loopt, en dan noemen ze dit een modieuze stad ;)

• 17 September 2004 - 07:03

Peter:

Heb hem ook gezien. Absolute aanrader.

robin

Van januari 2004 woonde en werkte ik in Barcelona, eerst als vrijwilliger en daarna bij diverse bedrijven. Daarmee begon ook dit 'dagboek'. Drie jaar later besloot ik terug naar Nederland te gaan voor een korte vakantie om van daaruit naar Istanbul te liften, en te zien wat het leven daar los zal maken. Je vindt tegenwoordig ook meer over mij in het engels: http://robino.wordpress.com