racistische krantenverkoper - Reisverslag uit Madrid, Spanje van robin - WaarBenJij.nu racistische krantenverkoper - Reisverslag uit Madrid, Spanje van robin - WaarBenJij.nu

racistische krantenverkoper

Door: robin

Blijf op de hoogte en volg robin

09 Augustus 2004 | Spanje, Madrid

Na mijn taalcursus toog ik naar de Ramblas om eens rustig de krant te lezen. Mijn cursus is inmiddels vervroegd naar 11 uur in de ochtend, omdat de andere cursus van 5 uur bij terugkomst van vakantie vervallen bleek te zijn wegens te weinig animo.

Het AD had een spannende kop, over twee dode kinderen in een uitgebrand huis. Zij kozen voor een human-interest-invalshoek door in te gaan op de moedige en dappere vader die zelfs tot tweemaal toe het huis in wilde rennen.

Bij nader lezen bleek het om een aanslag te gaan, en tien tegen een met een racistisch motief. Dat laatste meldt de krant echter niet, hypocriet als ze zijn sinds Pim zijn dood. Ze durven dingen niet meer bij hun naam te noemen, behalve als het gericht is tegen "buitenlanders". Ze hadden kunnen openen met als onderkop: "Politie vermoedt misdrijf. Mogelijk racistisch motief voor aanslag tegen Turks-Nederlandse familie."

En dan de locatie: fucking Eindhoven. Home van de neo-nazi's, na Rotterdam. 99 procent zeker dat AD en het ANP en al die andere kranten/persagenschappen aan zelfcensuur doen.

Kop + foto onder het bericht maakte me meteen alles duidelijk: Nederland massaal op zoek naar afkoeling. Zouden ze soms bang zijn voor rellen in het Eindhovense.

Maar goed, de krantenverkoper zag het niet zitten en ontnam me de AD en haalde ook de andere kranten uit zijn rek. Dan maar de Telegrof, die zelfs een nog korter bericht erover had.

Nadat de krantenman me ook die krant ontnam - en mij in het Spaans toebeet dat hij geen bibliotheek was en ik antwoordde dat ik eerst wil weten wat ik koop, voordat ik koop - ging ik over tot de Engelse kranten. Die hadden wel wat beters aan hun hoofd dan racisme in de polder.

De man kwam daarop weer op me af, en vroeg of ik Chinees sprak. Hij zei daarna dat als ik een tomaat koop, ik die eerst ook proef. Nou nee zei ik in gebroken Spaans, maar ik voel ze wel altijd eerst.

Daarop ging ik maar voor zijn stand staan om de headlines van de Spaanse kranten te lezen. En vroeg hem of dit ook niet toegestaan was. Er kon geen lachje meer bij hem af. Bij het lezen van zoveel ellende in Nederland (poe, zeg, het is eindelijk een beetje warm, en ze zitten met zijn allen te zeiken over hoe heet het wel niet is), is mijn dag ook verpest. Nu ja, gedeeltelijk, want ik heb wel gewoon een ventilator en sandalen.

• 10 Augustus 2004 - 12:20

Meer Info:

Nou goed, ik lees net dat de politie "geen aanwijzigingen" heeft voor een racistisch motief. Maar waarom niet, wordt niet gezegd.

Verder gaan er "geruchten" door de wijk dat de daders het op een ander huis hadden gemund. De politie wil dit niet bevestigingen.

Het is net een doofpot. Net zo lang wachten tot de zaak een beetje over is, totdat meer informatie naar buiten wordt gebracht.

robin

Van januari 2004 woonde en werkte ik in Barcelona, eerst als vrijwilliger en daarna bij diverse bedrijven. Daarmee begon ook dit 'dagboek'. Drie jaar later besloot ik terug naar Nederland te gaan voor een korte vakantie om van daaruit naar Istanbul te liften, en te zien wat het leven daar los zal maken. Je vindt tegenwoordig ook meer over mij in het engels: http://robino.wordpress.com